torsdag 14. februar 2008

-Crash

En filmopplevelse utenom det vanlige!

Denne uken fikk vi i oppgave å skrive akkurat hva vi ville, bare det var relatert mot norskfaget. Jeg ønsket da å skrive om en av filmene jeg har sett, og som har gjort stort inntrykk på meg. Selv om denne filmen, "Crash" opprinnelig er amerikansk mener jeg den kan vise til stoffet vi jobbet med tildligere i høst. Dette i perioden da vi jobbet med film.

"Crash" er en amerikansk dramafilm som har fått en del store bemerkelser, som blant annet tre oscarer under den såkalte "Academy Awards". I året 2005 ble den regnet som en av de beste filmene på flere måter. Filmen er produsert og ressigert av Paul Haggis. Noen av de mest kjente rolleinnhaverne er Brendan Fraser Sandra Bullock og Matt Dillion.

I Norge ble filmen for første utgitt 9 september 2005, mens i Canada ble den utgitt allerede 10 september 2004. Selve filmen gir etter min mening et godt bilde på rasediskrimineringen blant mennesker idag. Den viser hvor fort det kan oppstå konflikter på grunnlag av misforståelser, og fremhever også alle de fordommene lyse har mot mørke og omvendt.
Det hele starter med en bilulykke i utkanten av Los Angeles. Her bringes et flertall av mennesker sammen, og i løpet av 36 timer blir de alle innvollvert i hverandres liv, både på positive og negative måter. Gjennom hele filmen skjer det flere små hendelser som er knyttet sammen av en rød tråd. Helt fra begynnelsen skjer det små ting som en er nødt til å merke seg gjennom hele filmen, som for eksempel den røde boksen med kuler i. For meg virker det som om filmen er nøye planlagt, og at visse hendelser som oppstår tidlig i filmen har følger for andre som kommer senere mot slutten.
For meg er denne filmen helt unik! Uansett hvor mange filmer en har sett opp i gjennom livet, er det umulig å si hva som kommer til å skje. "Crash" er nemlig laget slik at når en tror noe skal skje, så gjør det ikke det. Ingenting kan forutses, og det er det jeg mener gjør denne filmen så god.
Nå er det vel snart ett og et halvt år siden jeg så den for første gang, men jeg blir like fasinert hver eneste gang jeg ser den. Dette er en film som påvirker de fleste følelsesmessig, og jeg anbefaler sterkt å se den. Det er verdt det, og du vil ikke angre!


Mitt terningkast:Her har jeg lenket traileren til selve filmen, så ta en titt;)


2 kommentarer:

Ingunn sa...

Dette syns jeg også at er en av de bedre filmene de siste årene. Bra tips!

Carina sa...

Veldig bra film beskrivelse!
Jeg er helt enig med deg, syns også filmen var veldig god og kunne godt sett den igjen..=)