torsdag 24. april 2008

-Lyrikkens verden


Forrige fagdag jobbet vi med norske lyrikere. Vi ble alle delt inn i grupper og målet for dagen var å lage en kort presentasjon for resten av klassen. Først kunne dette høres ganske enkelt og greit ut, men med en tidsramme på litt over en time ble det litt annerledes. Men som sagt, med den korte tiden vi hadde klarte alle gruppene å få frem det aller viktigste når det gjaldt "deres" lyriker. Gruppen jeg var på fikk utdelt Paal Helge Haugen, så her er altså litt om han og hans liv:

Først kan jeg starte med å si at Haugen er en norsk lyriker og forfatter. Han ble født 26. april 1945, i Valle, men bor nå i Nodeland. Debuten hans var i en alder av 20 med diktet "Blad frå ein austleg hage".
Noe av det som kjennetegner denne lyrikeren er at tekstene hans er skrevet på nynorsk, noe som er ulik flere av de andre. Flere av verkene hans er oversatt ti omtrent 20 forksjellige språk.

I 1991 ble Paal Helgen Haugen nominert til "Nordisk Råds litteraturpris", i tillegg til han har mottatt en rekke andre priser.

Ved siden av å skrive studerte han også medisin og tok sin legeutdannelse. Han har også undervist i fil-og skjønnlitteræs skriving, og han har samarbeidet med en rekke bildekunstnere. En annen ting han idag også er kjent for er å ha bragt "Haiku-diktene" til Norge.

Her er et av diktene hans "Krukkene":
Det ligg i store glaskrukker,
det er der alt samen,
på hyllene i den gamle svale kjellaren.
Eg er der sjeldan.
Det er nesten ingenting,
eit gjennomsiktig destillat som tida får til å stivne.
Alt saman godt lukka, utan merkelappar,
svakt krydra av mikroskopiske partiklar frå ei innsamla soltørka lykke
som voks vilt i kanten av store skogar.

For å oppsummere syns jeg denne måten å jobbe på var lærerik. Ved å ha så kort til på såpass mye stoff er en nødt til å korte ned, noe som forhåpentligvis fører til at en velger å ta med det aller viktigste fremfor annet. Det å høre på de andre gruppene snakke om sin lyriker var ganske så greit. Man fikk et kort, men godt innblikk i han eller hennes liv og virke, og det ble ikke så altfor komplisert heller.
Ingen kommentarer: