mandag 19. mai 2008

-"Kan en reklame virke inn på våre handlinger"?


Ordet reklame kommer fra "reclamare" og betyr "å rope". Det å skulle reklamere vil si at en ønsker å tiltrekke seg oppmerksomhet eller å få frem et budskap. I dag har dette blitt en viktig del av vår hverdag, og overalt i verden reklameres det for ulike tjenester og produkter. I reklamene brukes ofte imperativer, altså utropsord, gjentakelser, påstander og konstraster.
I tillegg brukes også en rekke typer argumentasjon for å bringe frem det såkalte "budskapet". Noe av det som kjennetegner reklamespråket er at det er svært så appellativt og henvender seg direkte til mottakeren. Når reklametekster dannes benyttes et kjent prinsipp ved navn AIDA. Dette er en forkortelse for attention, interest, desire og action. Min oppfatning av reklame er at det blir en såkalt ”etterligning” av virkeligheten hvor det kun legges vekt på positive sider.

Denne artikkelen kommer fra sportstillegget i VG 21.05.08.
Mitt førsteinntrykk av denne artikkelen fra fotball.no var at den med en gang fanget min interesse. Kanskje er dette fordi det er noe jeg er interessert i, men muligens har det også noe med måten reklamen er satt sammen. Man får lyst til å se nærmere på hva som egentlig står!
Her reklamerer fotball.no for ulike fotballsko og utstyr en trenger til å spille fotball. Selve artikkelen viser før/nå opp mot hverandre for å vise leseren hvor god dette tilbudet faktisk er. Målgruppen her er nok unge, sportsinteresserte.

Da jeg først så reklamen, festet blikket mitt seg til fotballen i midten. Dette, sammen med disposisjonen og bruken av sterke farger gjør at en lett kan forstå hva det gjelder. Fargene som rød og gul fremhever produktene, og ved å vise ulike vinkler av skoene gjør de det lettere for den eventuelle kjøper å velge de riktige skoene. I tillegg brukes også en overskrift som er svært så tydelig og logoer fra de kjente produsentene vises også oppe i høyre hjørne.

Teksten i denne artikkelen er kort, lettleselig og fengende. Et av utsagne er slik: "Hurtig levering, fra 2-4 dager. Fra eget lager i Norge". Selv mener jeg dette er noe enhver leser legger merke til og en blir mer dratt med til å kjøpe produktene. Hvem vil da ikke ha varen fortest mulig etter bestillingen er gjort? En annen liten ting jeg fort la merke til var at oppe i høyre hjørne stod følgende: " 350 modeller på fotball.no". Dette er antageligvis en måte selgeren prøver å fange interesse. Når en får vite at det er enda flere muligheter å velge mellom, blir man som oftest nødt til å ta en liten titt.

Budskapet i denne reklamen er informere og reklamere for fotballen, og alle de mulighetene som finnes ved den. Som leser selv mener jeg denne reklamen er god. Den viser ved få ord og klare sammenligninger at dette er noe som er verdt å ta en titt på, eventuelt å kjøpe. I tillegg er et par av skoene kjent for å brukes av verdens beste fotballspillere, og ballen en av samme type som brukt i Champions League finalen 2008. Ved å bruke slike personer og hendelser får en lett tiltrukket seg oppmerksometen. Jeg mener denne reklamen er fullverdig og har ingen mangler etter min mening.

Ingen kommentarer: